Wednesday, March 31, 2010

Variasikan Pendapatan dari Blog Anda


Salam,
Haa..macam mana dengan pendapatan dari blog masing...Macam mana pulak dengan Adsense anda?Semoga semakin ramai yang berhasil menambahkan pendapatan sampingan daripada Adsense..Dan yang pasti dengan kemunculan feature terbaru Google Adsense iaitu Adsense for Domain, pendapatan dari blog anda semakin bertambah..InsyaAllah..Ambillah peluang ni sebaik mungkin..

Ok..untuk post kali ni bukanla untuk berkongsi tips..Tetapi sekadar perkongsian pengalaman sepanjang berblogging dan menyertai beberapa program2 perniagaan internet yang agak popular..Adsense, Nuffnang, dan yang terbaru TNX(terbaru pd aku la)..

Buka pe, sebelum ni ada la sorang dua rakan2 newbie yang mana munkin datang dari blog ni bertanya saya di facebook macam mana saya earn income dari blog..Ramai yang x percaya...Produk xada, tak nampak barang yang di jual tapi sibuk dok kata blogging boleh wat duit..Di tambah plak dengan kisah baru2 ni berkenaan dengan program kutu pintar..heboh...Pada diorang buat duit dari blog menipu..mana taknya..disamakan dengan program kutu pintar tuh..erm...itu la tanda paling nyata yang orang tuh tak cukup mengkaji berkenaan program perniagaan internet nih..

Hurm..mula2 berat gak saya nak jawab..Tapi bila fikir balik kalau saya tak jawab bermakna saya x berkongsi ilmu la..so saya terangkan la mana yang ter mampu..

Kepada semua newbie yang dah ada blog...pastikan langkah pertama yang anda buat utk earn income dari blog anda adalah mengkaji jenis2 program2 yang sesuai untuk diletakkan di blog anda..Adsense,Nuffnang dan Affiliate adalah perkara paling basic dalam pendapatan melalui blog..anda harus faham Adsense dan Nuffnang adalah PROGRAM bukan la PERNIAGAAN..sebab tuh anda xnmpk pun produk yang dijual..Manakala Affialiate pulak bnyk berkaitan produk2 yang berasaskan ebook..utk mudah di fahami setiap jualan ebook yang anda buat anda akan dapat komisen..Pastikan juga anda faham syarat2 dan peraturan2 untuk menyertai program2 tersebut..wat la research skit..

Seterusnya pastikan (niche)topik2 blog anda menarik untuk dibaca..Atas pengalaman 3 hr lepas..nak tergelak pun ada..seorang rakan ni bertanyakan kenapa blog dia langsung xda visitor n comment..walaupun dah pomote habis2an..

Bila saya tengok blog dia..rupa2nya blog dia hanya la kisah dia dan balak kesayangannya..HARI NI SY GADUH DENGAH PAKWE SY, KENAPA PAKWE SAYA TAK KOL SY...fikirkan..adakah itu satu topik yang menarik untuk dibaca..??Anda ada jawapannya..Ya di akui ramai di luar sana yang menjadikan blog sebagai medium berkongsi kisah2 peribadi..itu hak anda..tapi fikirkan..siapa anda untuk kami pelayar2 internet ni membaca kisah2 cinta anda..??sesuai ke blog2 tuh di jadikan sumber pendapatan..??sedang kan brad pitt buat blog pun lom tentu ramai yang nak baca...

Pilih la satu topik (niche)yang menarik untuk dibaca..so xda la anda hilang visitor nanti..sape tau visitor2 tu la yang akan mendatangkan hasil y baik utk program2 yang anda sertai..lebih baik jika anda menulis mengikut kepakaran anda..so xpening la bila ada yang bertanya nanti..

Utk pengetahuan anda, sy mempunyai hampir 50 blog bermacam2 topik dan niche..yang mana xsemuanya mendatangkn hasil yang baik pada sy...itu blog..blum kira Domain2 dalam simpanan nih...dah nk cecah ratus dah..bnda free..kumpul je r bnyak2...hahah...xkira plak domain2 dotCOM yang saya ada..memandangkan sy adala pemain tegar Adsense for Domains dan saya akui 70% pendapatan daripada Google Adsense sy adalah dari feature Adsense for Domain jadi saya banyak menumpukan kepada program AFD ni..tetapi bukanla bermakna saya tinggalkan terus blog2 saya..saya caye setiap usaha pasti ada balasan nya..

Itu la yang saya maksudkan sebagai VARIASIKAN PENDAPATAN DARI BLOG ANDA...Jadila blogger dan IM yang kratif.. Apa yang saya kongsi kan bukanla bermakna anda sedang membaca blog seorang pakar perniagaan internet..masih banyak yang saya kena belajar..
Tahukah anda blog BUANG MASA ni adalah blog kesayangan saya..buka kerana saya banyak earn money dr blog nih..tapi saya rasa puas bila dapat berkongsi sesuat dengan anda..

Harap post ni membantu.....~~~~

Friday, March 26, 2010

Misi Balas Dendam pada ADSENSE

Salam,
Terasa lama pulak aku tak update blog paling membuang masa kat dunia BLOGGER nih..iye ke lama..??Adala dalam sebulan...

Tertarik tak dengan tajuk post kali nih..??Pada yang penah merasa kena BANNED dgn Adsense mesti paham kenapa aku post camni..sebenarnya aku masih dalam tempoh berkabung selepas 3 acc kesayangan aku kena banned oleh kuasa besar dunia internet marketing, si Google Adsense..3 acc yang banyak berjasa pada aku hilang bersama-sama USD600++ aka RM2k++..huhu..sedih2...tapi nak wat camner..Adsense nih bukan kira apa pun..Guna whitehat ke blackhat ke..kalau dia nak banned dia akn banned jugak...

Tapi Alhamdulillah dalam tempoh berkabung tu aku sempat wat acc spare dgn menggunakan teknik2 yang aku bagitau pada post2 sebelum ni..dan Alhamdulillah dah pun menunjukkan hasil...y penting lagi cepat earning nyer daripada NUFFNANG...hahaha..

Aku cayer bnda ni jadi atas silap aku sendiri..sedangkan aku tau langkah2 berjaga2 yang patut aku buat untuk run iklan2 adsense aku...tapi akibat MALAS dan terasa tamak(buat tak beragak)..hasilnya tak dapat la aku nak ejoi puas2 hujung bulan nih..hahahha...niat tak baik..padan la muka...

Ok..aku taknak la buat citer2 sedih kat sni..BUANG MASA....Apa yang aku nk bagitau kt sni langkah2 berjaga2 atas pengalaman yang aku dapat sendiri la...apa yang jelas aku silap terlampau active dgn Adsense for Domain(AFD) tanpa menghiraukan Adsense for Contains(AFC)...ok...teruskan la membaca k...


1. Sesapa yang menggunakan TREK(istilah blackhat teknik) utk run adsense korang..jgn la terlampau tamak run lebih2...guna dlm 30-40 ip pun dah ok..

2. Jangan terlampau percaya dengan targeted traffic(ni kalau guna teknik LOGI plak)..sume blogger nak kan targeted traffic kan..lg2 kli datangnya dari UK, US n Canada..tapi yang jadi masalah bila traffic dari negara tu la yang mungkin akan datangkn masalah pada acc korang..maksud aku senang KANTOI...

3.Jangan run 1 domain je...senang citer JANGAN PROMOTE 1 Domain je..wat la banyak2 domain..guna la HPK yang sedap2 di dengar n y penting mhl2..tapi jangan la guna 1 domain je..xnampak natural..skali run wat la 5 6 domain sekaligus...

3.Gunakan FILTER ip dan BROWSER Filter y sesuai...pada sesiapa yang active ber AFD..jadikan Google CHROME sebagai mimpi ngeri korang..sebab Google Chrome akan tunjukkan sume referer2 korang..so hati2 la...aku tak dapat nak tunjukkan macam mane ip filter n browser filter nih..harap korang leh cari sendiri la...benda ni berkait dgn script...sesiapa yg penah blaja SQL, Javascript or sepatutnya ada kelebihan dengan ilmu ip filter n ip browser nih

Cukup la tu dulu untuk hari nih..pastikan anda terus memBUANG MASA anda bersama blog ni utk mengetahui ape tips2 y akan di update dari masa ke semasa..

AWAS GOOGLE Adsense...AMIR akan kembali...!!!!!