Wednesday, January 27, 2010

Sedikit Penerangan Tentang Adsense

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam 1 dunia kepada sume pembaca blog Buang Masa ni. Tujuan aku post kali ini adalah untuk menerangkan serba sedikit atau sekurang2nya dptla membantu korang menambahkan lagi pemahaman tentang Google Adsense mengikut pandangan aku.Aku cuba ringkaskn apa y ptut k..

Apa yg aku cuba jelaskn kali ni adalah tentang pemilihan niche, keyword,adsesne for contains dan adsense for domains. Kepada newbie (istilah yg digunakan merujuk kpd mereka yg bru trbabit dgn perniagaan internet) anda harus jelas dan faham dengan apa yg dimaksudkn dengan NICHE dan Keywords.Ini Perkara Penting !!!

Daripada pemahaman aku niche ni adalah topik tumpuan yg mne atau mungkin lebih mudah dijelaskn sbg tema kepada blog2 anda.Keyword adalah kata2 kunci yang terhasil daripada Niche yang anda pilih.Sbg contoh niche yang berkaitan dengan weight loss. Keyword2 yg mungkin terhasil drpd niche trsebut adalah weight loss supplement, weight loss tips and tricks dan lain2 lagi r.Pengguna2 internet di suluruh dunia mungkin tidak dapat menghafal url2 blog anda.Mereka akan mencari maklumat berdasarkan keywords. Atas sebab itulah pemilihan Niche dan keywords sgt2 penting dlm proses pembinaan blog.

Perkara diatas sgt2 penting dlm proses untuk membina blog. Perkara2 ni jgk lah yg sgt2 di titik beratkn oleh semua pemain2 adsense dlm dunia blogging ni. Gagal memilih niche atau keywords yg betul bleh mnyebabkn anda tewas awal dalam proses Search Engine Optimization (SEO).
Jika anda seorg pemain Adsense for Contains pemilihan keywords perlu diutamakan supaya iklan2 yg keluar dlm google text ads berkait dgn keyword anda.

Jika anda seorang pemain feature adsense for domains (afd) pemilihan keywords yang terdiri drpd High Paying keyword sbg nama domain (url) perlu lah di letakkan di tempat y pertama. Ini kerana iklan2 adsense yg kuar di domain anda adalah berdasarkn nama domain anda.Jika anda berjaya mendapatkan 1 keywords yg agak mahal CPC(cost per click) kebarangkalian anda untuk memperoleh income yang agak masyuk sgt2la tggi.

Harus di ingat. Income dr Adsense for Domains adlh trhasil drpd views yg kta dpt.Bukan click semata2. Afd dianggap sgt2 mudah berbanding afc kerana kita tak payah pun pikir untuk post artikel. Cuma kne pandai promote dan pilih keywords berdasarkn HPK dan Trends shj. Pada tahap ini anda kne gnakn kreativiti anda sebaik mungkin.Aku akui hampir 80% pendapatan yang aku dapat daripada Adsense adalah daripada AFD.

Url di bwh adalah salah 1 contoh Domain yang aku gunakan untuk Adsense for Domains. Domains yang aku dapatkan secara percuma.

homebasedbusinessleads.co.cc

Aku harap post kali ini dapat membantu korang sekurang2nya nmpk sedikit jelas apa yang di katakn proses membuat blog dan program google adsense. Mungkin ada sedikit kelemahan dlm post kali ini dan aku mintak korang yg mungkin lbh expert atau otai menegur apa yang kurang di ruangan comment.

Selamat BerADSENSE sume !!!!!

0 comments:

Post a Comment