Tuesday, August 31, 2010

Post Terbaru.Layan eBay Pulak


Assalamualaikum..

Rasanya belum terlambat untuk aku/saya/amir utk mngucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Almubarak,Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan dan Selamat Hari Raya(in advanced) kpd semua tak kira la follower atau visitor Blog Buang Masa ni.

Kepada follower, mntk maaf la sgt2 sbb lma xupdate blog..rsa2nya dkt 5 bln dah kot..lama tu 5 bln..Rasanya mungkin ada di antara follower ataupun visitor yang dah pun tau aku/saya/amir/masih lagi belajar..Alhamdulillah bulan 6 lps sy dah pun drad diploma dan sekarang rezeki masih lagi di Perlis dan saya sambung pengajian ke peringkat lebih tinggi Bachelor Degree.

Ok bkn tu nk saya ceritakan.Apa yang saya nak ceritakan kepada xsampai 20 org follower blog yang setia dan ntah berapa ramai visitor blog ni yang saya sekarang tengah berusaha memajukan perniagaan internet saya.Cuma kalai ini saya lakukan nya di eBay bukan lagi melalui Adsense atau CPA.tak perlu la sya bgtau apa itu eBay sebab cara terbaik adalah anda search sendiri apa itu ebay atau pergi je trus ke www.ebay.com.

Berniaga di ebay sgt2 mencabar kerana anda perlu membahagi masa anda dengan sebaik2nya.lebih2 lagi jika anda masih lagi pegang status sebagai PELAJAR.Mungkin terlintas di fikiran anda banyak ke amir dapat dari ebay..Apa y bleh saya katakan adalah "SYUKUR ALAHAMDULILLAH"..saya lom lg mngadu atau mengeluh sy xda duit dan segala yuran universiti dan buku2 sy bayar mggunakan duit dr ebay..

Di sini saya akui yang sy bukan la berada di tahap SIFU atau Otai ebay sebab sy berkecinpung dalam dunia ebay xsmpai pun setahun.banyak lagi yang sy kna blaja.

Seperti Google Adsense/AFD segala pengalaman2 pahit dan manis sepanjang berebay ni akan saya kongsikan.InsyaAllah..

Terima kasih kpd saudara Afendie(sy xtau pe dia pnya blog tp ada kt FB n Post commnt)sbb tegur knp sy x update blog.Berkenaan AFD sya percaya ramai di antara anda tahu pe nsb sy dgn AFD dan insyaAllah klu ad kesempatan lain pengalaman2 AFD sy juga akan di kongsikn bersama2 dgn pengalaman berebay..Harap anda setia bersama Blog Buang Masa.

Sekian, Terima Kasih.

Wednesday, March 31, 2010

Variasikan Pendapatan dari Blog Anda


Salam,
Haa..macam mana dengan pendapatan dari blog masing...Macam mana pulak dengan Adsense anda?Semoga semakin ramai yang berhasil menambahkan pendapatan sampingan daripada Adsense..Dan yang pasti dengan kemunculan feature terbaru Google Adsense iaitu Adsense for Domain, pendapatan dari blog anda semakin bertambah..InsyaAllah..Ambillah peluang ni sebaik mungkin..

Ok..untuk post kali ni bukanla untuk berkongsi tips..Tetapi sekadar perkongsian pengalaman sepanjang berblogging dan menyertai beberapa program2 perniagaan internet yang agak popular..Adsense, Nuffnang, dan yang terbaru TNX(terbaru pd aku la)..

Buka pe, sebelum ni ada la sorang dua rakan2 newbie yang mana munkin datang dari blog ni bertanya saya di facebook macam mana saya earn income dari blog..Ramai yang x percaya...Produk xada, tak nampak barang yang di jual tapi sibuk dok kata blogging boleh wat duit..Di tambah plak dengan kisah baru2 ni berkenaan dengan program kutu pintar..heboh...Pada diorang buat duit dari blog menipu..mana taknya..disamakan dengan program kutu pintar tuh..erm...itu la tanda paling nyata yang orang tuh tak cukup mengkaji berkenaan program perniagaan internet nih..

Hurm..mula2 berat gak saya nak jawab..Tapi bila fikir balik kalau saya tak jawab bermakna saya x berkongsi ilmu la..so saya terangkan la mana yang ter mampu..

Kepada semua newbie yang dah ada blog...pastikan langkah pertama yang anda buat utk earn income dari blog anda adalah mengkaji jenis2 program2 yang sesuai untuk diletakkan di blog anda..Adsense,Nuffnang dan Affiliate adalah perkara paling basic dalam pendapatan melalui blog..anda harus faham Adsense dan Nuffnang adalah PROGRAM bukan la PERNIAGAAN..sebab tuh anda xnmpk pun produk yang dijual..Manakala Affialiate pulak bnyk berkaitan produk2 yang berasaskan ebook..utk mudah di fahami setiap jualan ebook yang anda buat anda akan dapat komisen..Pastikan juga anda faham syarat2 dan peraturan2 untuk menyertai program2 tersebut..wat la research skit..

Seterusnya pastikan (niche)topik2 blog anda menarik untuk dibaca..Atas pengalaman 3 hr lepas..nak tergelak pun ada..seorang rakan ni bertanyakan kenapa blog dia langsung xda visitor n comment..walaupun dah pomote habis2an..

Bila saya tengok blog dia..rupa2nya blog dia hanya la kisah dia dan balak kesayangannya..HARI NI SY GADUH DENGAH PAKWE SY, KENAPA PAKWE SAYA TAK KOL SY...fikirkan..adakah itu satu topik yang menarik untuk dibaca..??Anda ada jawapannya..Ya di akui ramai di luar sana yang menjadikan blog sebagai medium berkongsi kisah2 peribadi..itu hak anda..tapi fikirkan..siapa anda untuk kami pelayar2 internet ni membaca kisah2 cinta anda..??sesuai ke blog2 tuh di jadikan sumber pendapatan..??sedang kan brad pitt buat blog pun lom tentu ramai yang nak baca...

Pilih la satu topik (niche)yang menarik untuk dibaca..so xda la anda hilang visitor nanti..sape tau visitor2 tu la yang akan mendatangkan hasil y baik utk program2 yang anda sertai..lebih baik jika anda menulis mengikut kepakaran anda..so xpening la bila ada yang bertanya nanti..

Utk pengetahuan anda, sy mempunyai hampir 50 blog bermacam2 topik dan niche..yang mana xsemuanya mendatangkn hasil yang baik pada sy...itu blog..blum kira Domain2 dalam simpanan nih...dah nk cecah ratus dah..bnda free..kumpul je r bnyak2...hahah...xkira plak domain2 dotCOM yang saya ada..memandangkan sy adala pemain tegar Adsense for Domains dan saya akui 70% pendapatan daripada Google Adsense sy adalah dari feature Adsense for Domain jadi saya banyak menumpukan kepada program AFD ni..tetapi bukanla bermakna saya tinggalkan terus blog2 saya..saya caye setiap usaha pasti ada balasan nya..

Itu la yang saya maksudkan sebagai VARIASIKAN PENDAPATAN DARI BLOG ANDA...Jadila blogger dan IM yang kratif.. Apa yang saya kongsi kan bukanla bermakna anda sedang membaca blog seorang pakar perniagaan internet..masih banyak yang saya kena belajar..
Tahukah anda blog BUANG MASA ni adalah blog kesayangan saya..buka kerana saya banyak earn money dr blog nih..tapi saya rasa puas bila dapat berkongsi sesuat dengan anda..

Harap post ni membantu.....~~~~

Friday, March 26, 2010

Misi Balas Dendam pada ADSENSE

Salam,
Terasa lama pulak aku tak update blog paling membuang masa kat dunia BLOGGER nih..iye ke lama..??Adala dalam sebulan...

Tertarik tak dengan tajuk post kali nih..??Pada yang penah merasa kena BANNED dgn Adsense mesti paham kenapa aku post camni..sebenarnya aku masih dalam tempoh berkabung selepas 3 acc kesayangan aku kena banned oleh kuasa besar dunia internet marketing, si Google Adsense..3 acc yang banyak berjasa pada aku hilang bersama-sama USD600++ aka RM2k++..huhu..sedih2...tapi nak wat camner..Adsense nih bukan kira apa pun..Guna whitehat ke blackhat ke..kalau dia nak banned dia akn banned jugak...

Tapi Alhamdulillah dalam tempoh berkabung tu aku sempat wat acc spare dgn menggunakan teknik2 yang aku bagitau pada post2 sebelum ni..dan Alhamdulillah dah pun menunjukkan hasil...y penting lagi cepat earning nyer daripada NUFFNANG...hahaha..

Aku cayer bnda ni jadi atas silap aku sendiri..sedangkan aku tau langkah2 berjaga2 yang patut aku buat untuk run iklan2 adsense aku...tapi akibat MALAS dan terasa tamak(buat tak beragak)..hasilnya tak dapat la aku nak ejoi puas2 hujung bulan nih..hahahha...niat tak baik..padan la muka...

Ok..aku taknak la buat citer2 sedih kat sni..BUANG MASA....Apa yang aku nk bagitau kt sni langkah2 berjaga2 atas pengalaman yang aku dapat sendiri la...apa yang jelas aku silap terlampau active dgn Adsense for Domain(AFD) tanpa menghiraukan Adsense for Contains(AFC)...ok...teruskan la membaca k...


1. Sesapa yang menggunakan TREK(istilah blackhat teknik) utk run adsense korang..jgn la terlampau tamak run lebih2...guna dlm 30-40 ip pun dah ok..

2. Jangan terlampau percaya dengan targeted traffic(ni kalau guna teknik LOGI plak)..sume blogger nak kan targeted traffic kan..lg2 kli datangnya dari UK, US n Canada..tapi yang jadi masalah bila traffic dari negara tu la yang mungkin akan datangkn masalah pada acc korang..maksud aku senang KANTOI...

3.Jangan run 1 domain je...senang citer JANGAN PROMOTE 1 Domain je..wat la banyak2 domain..guna la HPK yang sedap2 di dengar n y penting mhl2..tapi jangan la guna 1 domain je..xnampak natural..skali run wat la 5 6 domain sekaligus...

3.Gunakan FILTER ip dan BROWSER Filter y sesuai...pada sesiapa yang active ber AFD..jadikan Google CHROME sebagai mimpi ngeri korang..sebab Google Chrome akan tunjukkan sume referer2 korang..so hati2 la...aku tak dapat nak tunjukkan macam mane ip filter n browser filter nih..harap korang leh cari sendiri la...benda ni berkait dgn script...sesiapa yg penah blaja SQL, Javascript or sepatutnya ada kelebihan dengan ilmu ip filter n ip browser nih

Cukup la tu dulu untuk hari nih..pastikan anda terus memBUANG MASA anda bersama blog ni utk mengetahui ape tips2 y akan di update dari masa ke semasa..

AWAS GOOGLE Adsense...AMIR akan kembali...!!!!!

Sunday, February 21, 2010

HPK dah di guna.Macam mana nak dapatkan domain?



Salam,

Post ini di tujukan khas kepada newbies yang baru berjinak2 dengan adsense for domain nih.

Pernah ke situasi tersebut jadi kat korang?Pening macam mana nak dapatkan domain tu.?
Jangan pening pening..Rilek..masa apply korang tak baca bismillah kot..huhuu..
Ok sekadar bagi basic tips untuk dapatkan domain dari www.co.cc menggunakan HPK yang korang pilih.Papehal pun tips paling utama aku nak korang tau ialah GUNAKAN HPK YANG STABIL.Macam mana nak tau dia stabil ke tak.?Pelagi gunakan la servis KeywordExternal

Ok..cari HPK average cost 30usd.Tak payah la nak guna keyword rege ngarut2 tinggi tu..
Sebab apa ak kata mcm tu..?
Sebab keyword2 tu lom tentu ada HIGH ADVERTISOR COMPETITION.
So di pendekkan cite maybe keyword2 yang mahal ni tak stabil.Terpulang la kalau korang nak guna jugak.

Ok dah dapt HPK yang korang minat.Pada yang muslim, elakkan la guna keywords Loans atau Insurances k..harap korang paham knp..antara keywords yang ok conference calling companies.

Pi ke www.co.cc

Check keyword anda samaada ia available atau tak..Kalau tak available atau korang kena bayar untuk domain tu ubah skit keywords tuh..

haa kat sini yang penting.JANGAN tambah apa2 perkataan kat depan atau belakang keywords korang.Gunakan simbol (----).Jika anda ubah atau tambah perkataan kat keywords anda, harga cpc akan turun serta merta.Aku dah buat.Sebabb tu aku brani kata jangan.

Contoh : conferencecalling--companies.co.cc

Domain tu x available kt Co.cc.sbb aku dah guna pun..hahahahha...Tapi katakan la korang masih nak jugak keywords tu..takpe..wat macam ni

cth : conference-calling--companies.co.cc

atau

conference--calling--companies.co.cc

atau

conference-calling-companies.co.cc

wat la macam mana sampai la domain tu available utk korang..a.k.a cost $0

tadaaa..!!!!domain yang korang nak dah pun menjadi milik korang..Ok..Selamat mencuba dan Selamat Beradsense.

P/s: Makin cantik lak iklan nuffnang aku ni..